Gyógytornász terépiák és módszerek

Gyermek gyógytorna

A gyermek gyógytorna a gyógytorna azon területe, amely a gyeremekek ellátásával foglalkozik, különös figyelemet fordítva a korosztályra és az arra jellemző sajátosságokra. A gyermekek esetében a mozgásfejlesztés játékosan, a gyermekek érdeklődésének megfelelően történik. Fontos hogy a kialakuló problémákat még a korai szakaszban kezeljük, a későbbi állapotromlás és szövődmények elkerülése érdekében.


Korai mozgásfejlesztés:

Igénye akkor merül fel, ha a születést követően a gyermek mozgásfejlődése nem a megfelelő ütemben történik, illetve ha rendellenes tartást tapasztalunk. (pl: ferde nyak, hibás mászásmechanizmusok) Célja a kornak megfelelő mozgásfunkciók korrekciója, mellyel elősegítjük a későbbi mozgásmechanizmusok kialakulását.

Leegyszerűsítve mondhatjuk azt, hogy a gyermek megszületése után elsősorban a mozgásában létezik. A tónusával és a mozgásával fejezi ki magát, mozgásos reakciói által tudhatjuk meg azt, hogy hogyan működik "belül". Kezdetben a reflexeivel jelzi azt, hogy idegrendszere mennyire ép, mennyire képes "védekezni" nem kívánt ingerekkel szemben, mennyire és miként képes alkalmazkodni egy olyan helyzethez, amelyet elkerülni nem tud.A módszereket amelyeket alkalmazuk:

Bobath módszer

A Bobath házaspár által kidolgozott módszer, a korai agykárosodás okozta mozgás rendellenességek esetében alkalmazott mozgásterápiás eljárás. A módszer középpontjában a mozgássorok passzív-aktív gyakoroltatása, a tónus normalizálása áll. A mozgásterápia alapja, hogy megtanítsa és fejlessze az alapvető tartási és mozgási funkciókat és a motoros képességeket (fejkontroll, törzskontroll, kéz és lábtámasz, statikus és dinamikus egyensúly fejlesztése, felegyenesedés).

A Bobath módszer segítségével megelőzhető a deformitások kialakulása és az izomerő gyengülése. Ehhez nyújtanak segítséget a különböző eszközök: párnák, hengerek, labdák, speciálisan kialakított fektető és lovagló ülést segítő alkalmatosságok, támasztékok, sínek és járókeretek.

Vojta-módszer

Vaclav Vojta cseh professzor dolgozta ki a reflexlokomóción alapuló terápiát, ami közvetlenül avatkozik be a mozgást és tartást irányító agyi folyamatokba. Alkalmazható csecsemő-, kisgyermek- és felnőttkorban a mozgáshibák, agyi zavarok, gutaütés utáni állapotok, baleset és az egész kicsi korban fellépő gerincferdülés megelőzésére és gyógyítására. A terápia során, a törzset és a végtagokat ingerlik, ami ideális lokomóciós mozgásmintákat vált ki és így javul az önészlelés, a térérzet, az emésztés és még a vérkeringés is. A hatékonyság érdekében a folyamatot napi három, négy alkalommal meg kell ismételni.

Mivel egy gyógytornásztól mindannyian azt kérdezzük először, hogy mennyi idő alatt és mennyit fog javulni az állapot, nem árt, ha a jó gyógytornász kiválasztása mellett a módszerekben is tájékozódunk kicsit. Mert még az itt felsoroltaknál is sokkal több van.

Dr. J. Ayres elméletére épülő mozgásterápia

A mozgás minden tanulás alapja és a különféle mozgásformák gyakorlása elősegíti az idegrendszer érését. Ez a foglalkozás nem egy kötött gyakorlatsorokból álló tréning, hanem egy változatos, sokféle – elsősorban mozgásos-egyensúlyozó, tapintásos – tevékenységet felkínáló, örömteli játéktevékenység, amely a gyermek aktivitására, önálló választására és fantáziájára épít. Az önmagának felállított feladatok, akadályok leküzdése motiválja a gyermeket, hogy egyre bonyolultabb „kihívásokkal” nézzen szembe, ezzel segítve az „öngyógyító” folyamatot. A terapeuta a gyermekkel együtt éli meg a fejlődés örömét.

Mi a szenzoros integráció? Az agyműködés környezeti (az érzékszervekből érkező) ingereket rendező képességét jelöli, azt a folyamatot, amely eredményeképpen a megfelelő mozgásválasz megszülethet. Amelyik gyermeknél nem érett még ez a funkció, nehezen tud úgy mozogni, hogy közben folyamatosan figyelembe vegye saját teste, és az őt körülvevő világ jelzéseit, ezért is lehet csetlő-botló, koordinálatlan a mozgása.

Az egyensúlyi- és tapintásos érzékelés a két legősibb, már méhen belül fejlődő és érő modalitás. Ezekre épül később a többi érzékelés. Az agy szétválogatja és rendezi az ingereket, ez az alapja a tanulásnak, a megfelelő viselkedésminták kialakításának. Így az integrációs folyamat elakadása később tanulási és magatartási problémákhoz vezethet.

Streching

Fájdalom okozta izomfeszülések terápiás nyújtása, lazítása.