Neurofeedback

A neurofeedback terápia napjainkban az egyik legmodernebb tanulási rendszernek számít, mely az agyműködés szabályozásán keresztül fejti ki hatását.

  • A fejtetőn elhelyezett szenzorok és egy készülék segítségével a szakember követi a számítógép kijelzőjén megjelenített EEG-jeleket, és amennyiben nem az elvárt hullámok mintázata rajzolódik ki, beállításokat végez.
  • Az emberi agy számos probléma, pszichés megbetegedés esetében az elvárttól eltérő agyhullámmintázatot mutat. A neurofeedback-terápia során az eltérő agyhullámok amplitúdójának csökkentését vagy növekedését segítjük, hogy a problémák megszünjenek, és az agy működése harmonikussá váljon.
  • Ezt a terápiát leginkább figyelemzavar, viselkedési problémák, tanulási zavar, diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, fejfájás, szorongásos kórképek, valamint a demencia tüneteinek kezelésére alkalmazzák.
  • A hiperaktív gyerekek különösen jól reagálnak erre a típusú technikára.
  • Ezen felül az agy teljesítőképességének fokozására, a csúcsteljesítmény kibontakozására és a kreativitás fejlesztésére, illetve a stressz csökkentésére is megfelelő eszköznek bizonyul.

Ebből az okból kifolyólag sportolók és üzletemberek is előszeretettel igénybe veszik ezt a terápiát.

A tréning során a kezelt személy a monitoron egy mozgó képet lát. A fejére elektródák kerülnek. Semmilyen áramot vagy mágnesességet nem vezetnek a fejbe, a készülék csupán tükörként jelzi az agyhullámokat, de játékos módon. A tréning során többféle feladat is adható. Leggyakrabban a személy egy animációs játékot figyel. Amennyiben a kliens nem “dolgozik”, az animáció megáll, sőt fordítva indul el.

A terápiát igénybe veheti fejlődési központunkban.